Työarjen kauneusrutiinit innostavat muokkaamaan työympäristöä : ”Pienikin asia voi mullistaa kokemuksen työnteosta”
Työarjen estetiikka on taitoa nähdä tavallisessa erityistä. Pienistä, iloa tuottavista asioista voi muodostaa arkeen uusia toimintatapoja eli arjen kauneusrutiineja, jotka lisäävät hyvinvointia ja työmotivaatiota. Työnantajalla ja toimitiloilla on tärkeä rooli rutiinien mahdollistajana.
Työympäristökehittäjän ja työnteon tapojen uudistajan Johanna Kiesiläinen-Riihelän mukaan työarjen estetiikassa on yksinkertaisimmillaan kyse siitä, että huomaa eri aisteja käyttämällä ympäriltään hyvää oloa synnyttävät asiat ja antaa niille tilaa arjessa.
”Kun ottaa aistit kokonaisvaltaisesti käyttöön, voi löytää asioita, jotka muuttavat radikaalisti kokemusta työn tekemisestä. Meillä on lukuisia tutkimustuloksia siitä, miten estetiikalla ja positiivisilla aistikokemuksilla voidaan vaikuttaa työnilon ja työhyvinvoinnin lisääntymiseen ja suorituskyvyn paranemiseen”, Kiesiläinen-Riihelä sanoo.
Ajattele aamu uudella tavalla
Kiesiläinen-Riihelä kutsuu iloa tuottavien asioiden ja oivallusten pohjalta syntyviä toimintatapoja arjen kauneusrutiineiksi. Rutiinit voivat liittyä esimerkiksi työpäivän aloittamiseen, työmatkaan tai työpukeutumiseen.
”Joku voi löytää vaikkapa meditoinnista tai tenniksestä uuden tavan virittäytyä työpäivään. Joku voi suunnitella työmatkalle oman musiikkilistan ja jollain työpaikalla aamu voidaan aloittaa yhteisellä tuorepuuroaamiaisella tai joogatunnilla”, Kiesiläinen-Riihelä havainnollistaa.
Entä jos vaihtaisi bussin polkupyörään ja ajoittaisi töihintulon auringonnousuun? Työmatka saa aivan eri merkityksen, kun suunnittelee reitin nopeuden sijaan sen kauneuden mukaan.
Pienet oivallukset voivat lisätä merkittävästi työn iloa ja parantaa suorituskykyä.
Työpukeutumiseen liittyvillä rutiineilla voidaan asiantuntijan mukaan muuttaa koko työpaikan ilmapiiriä.
”Jos toimistossa on mahdollisuus pukeutua vaikka iloisenvärisiin villasukkiin talvipakkasilla, koko yrityksen ilmapiiri rentoutuu. Virallisempaa pukeutumista vaativassa yrityksessä iloa voisi tuoda se, että toimistolla olisi erillinen tila edustusvaatteille ja laittautumiselle, jolloin arkityötä voisi tehdä rennommissa vaatteissa.”
Söpöillä työvälineillä lisää suorituskykyä
Omaa työpäivää voi piristää myös työntekemisen paikkaa vaihtamalla. Löytyykö lähistöltä inspiroivia kirjastoja, kahviloita tai yhteistiloja – tai voisiko oman toimiston tiloja hyödyntää uudella tavalla?
”Olemme tottuneet vuosikymmenten ajan tekemään töitä omassa työpisteessä tai -huoneessa. Entä, jos toimisto mahdollistaisi myös luovat käsillätekemisen hetket tai tiloista löytyisi lemmikkiystävällinen työhuone? Tai yrityksellä olisi oma nimikkopöytä läheisellä maisematerassilla”, Kiesiläinen-Riihelä ehdottaa.
Entä jos työpäivän lomassa pääsisi jäsentämään ajatuksia maalaamalla? ”Kun keskittymisvaikeudet yleistyvät, toimistoissa voi syntyä yhä enemmän tarvetta aistivapaille, käsillä tekemisen tiloille”, Kiesiläinen-Riihelä sanoo.
Myös oman toimiympäristön tai työvälineiden tuunaaminen voi synnyttää vahvoja positiivisia aistikokemuksia.
”Kauniit toimistotarvikkeet lisäävät tutkitusti suorituskykyä, greipin tuoksu poistaa ahdistusta ja luontoäänillä ja viherkasveilla on voimaannuttava vaikutus. Työympäristön järjestely tai työkoneen digitaalinen siivous voivat taas lisätä aikaansaavuuden tunnetta ja tuoda selkeyttä omaan arkeen.”
Pienillä asioilla iso vaikutus
Yksi keskeinen arjen kauneusrutiini on Kiesiläinen-Riihelän mukaan ympäristön havainnointi.
”Toimitalon ulkonäkö, historia tai pienet yksityiskohdat voivat lisätä merkittävästi myös oman työn arvostusta. Jollekin iloa tuo se, että samaan ovenkahvaan on tarttunut joku myös 100 vuotta sitten, toiselle esteettinen aistikokemus voi syntyä rakennuksen tai tilojen laadukkuudesta.”
Työelämässä on paljon heitä, joille arjen estetiikka on suuri motivaatiotekijä.
Esteettinen työympäristö on myös työnantajille keino näyttää arvostusta työntekijöitä kohtaan. Inspiroiva taide, laadukkaasti varustellut wc-tilat tai terveelliset palaveritarjottavat kertovat myös asiakkaille, että yrityksessä arvostetaan henkilöstöä.
Pienillä, iloa tuovilla asioilla on yllättävän suuri vaikutus myös toimiston houkuttavuuteen. Päivittäin tarjotut tuoreet, ilmaiset ja terveelliset välipalat ovat tutkitusti kolmanneksi merkittävin tekijä etätöistä toimistolle houkuttelemisessa ilmaisten työmatkojen ja oman nimetyn työpisteen tai -huoneen jälkeen.
Hyvä työympäristö mahdollistaa innovatiiviset kokeilut ja haltioitumisen hetket.
Kiesiläinen-Riihelä kannustaa miettimään myös palavereihin ja taukotiloihin liittyviä tunteita ja aistimuksia. Suosiiko neukkarin tilaratkaisu puheenjohtajavetoisia kokouksia vai yhdessä tekemistä? Miltä kokoustila tuoksuu ja miltä sen tuolit tuntuvat? Muuttuisiko palaverin ilmapiiri, jos kokous pidettäisiinkin puistossa tai terassilla?
Toimitilat keskeisessä roolissa
Työnantajilla on Kiesiläinen-Riihelän mukaan tärkeä rooli arjen kauneusrutiinien mahdollistajina. Yritys voi järjestää esimerkiksi teemapäiviä, joissa keskitytään erilaisiin rutiineihin tai työnantaja voi tarjota henkilöstölle niitä tukevia tiloja tai työsuhde-etuja.
”Arjen tuunaaminen ja rutiinien luomien on sitä helpompaa, mitä enemmän oma toimitalo ja ympäristö tarjoavat mahdollisuuksia – ja mitä valmiimpia työantaja ja kiinteistön omistaja ovat kuuntelemaan työntekijöiden toiveita ja toteuttamaan yhdessä pieniä arjen haaveita”, Kiesiläinen-Riihelä hymyilee.
Fabian 21 – paras kasvualusta kauneusrutiineille
Kaartinkaupungissa sijaitseva toimitilakortteli tarjoaa sijainnillaan ja palveluillaan ainutlaatuiset mahdollisuudet oman arjen tuunaamiseen.
- Pyöräile töihin Suomen kauneimpia rantareittejä pitkin.
- Virittäydy työpäivään torikahveilla Kauppatorilla tai aamu-uinnilla Allas Sea Poolissa.
- Hae inspiraatiota Richardin kadun kirjastosta tai luovuutta herättävästä Designmuseosta.
- Käy lounastauolla pilateksessa, joogassa tai kuntosalilla – tai ideoi Personal Trainerin johdolla arkeesi uudenlainen sporttihetki.
- Tee oman talon sisällä makumatka Italiaan (Ristorante Scolare) ja aikamatka 1950-luvun pankkimiljööseen (ravintola Bank).
- Piristä päivää lounastreffeillä tai nauti joka viikonpäivä erilainen lounaselämys.
- Käy kävelyllä Esplanadin puistossa – osta jäätelö ja oikaise nurmikolle.
- Hae ongelmiin etäisyyttä nousemalla Tuomiokirkon portaille tai Tähtitorninmäelle.
- Tee helppoudesta elämys – tilaa aulapalvelusta hieronta, renkaidenvaihto tai pyörönhuolto.
- Ota irtiotto arjesta vierailemalla Esplanadin luksusputiikeissa ja viiden tähden ravintoloissa.
- Yövy jossain alueen boutique-hotelleista ja aloita aamu inspiroivalla hotelliaamiaisella.
- Huomaa historiallisen Jugend-alueen kauneus – etsi korttelin komein rakennus ja oman talon kiehtovin yksityiskohta.
- Tuuleta ajatuksia ja suuntaa kävelypalaverille Suomenlinnaan.
- Hurmaa myös asiakkaan aistit talon elämyksellisillä kokoustiloilla, huippukokin annoksilla ja inspiroivilla liikuntakokemuksilla.
- Voimaannu talon vastuullisuudesta ja puhtaasta, 100 % uudistuvasta energiasta.
Astu hyvinvoivaan työpäivään – tutustu Fabian 21 -toimitaloon >>
Johanna Kiesiläinen-Riihelä: Työarjen estetiikka – virittäydy ilolle ja ihmeille työssä>>
Share